Blockchain, de disruptieve technologie

 

De definitie van een Blockchain volgens Wikipedia

Een blockchain (soms in het Nederlands vertaald als blokketen) is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Zelfs de beheerder van nodes kan deze gegevens niet vervalsen. Dit komt door het gedistribueerde systeem. Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de nodes plaats. Dit gebeurt door middel van een consensus. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

De definitie van een Blockchain volgens Skiep Management

Blockchain is het door middel van software technologie verhogen van efficiency en vertrouwen, en het verminderen van de arbeidstijd in de meest veilige vorm. Dit is hard nodig in een tijd waarin er steeds minder tijd en aandacht is voor bijvoorbeeld zorg- en onderwijstaken en het vertrouwen in de overheid nog nooit zo laag is geweest.

Toepassingen

De bekendste toepassing van Blockchain is op dit moment de Bitcoin maar innovatieve bedrijven werken op dit moment aan tal van nieuwe toepassingen, een mooi voorbeeld is http://tykn.tech The future of Indentity.

Blockchain wordt ook wel een “disruptieve technologie” genoemd. Het is niet zo dat een disruptieve technologie direct alles verstoort, de technologie raakt in het begin maar een aantal markten. We krijgen er uiteindelijk wel allemaal mee te maken, de eerste branches zijn naar verwachting de overheid, banken, verzekeringsmaatschappijen en de logistieke sector.

Veel artikelen over Blockchain technologie geven heel veel technische informatie maar de belangrijkste vraag blijft natuurlijk: wat kan ik er mee en wat heeft het voor impact op onze organisatie?.
Hoe gaat u in u toekomst om met crypto currencies en/of nieuwe registratie en identificatie systemen?

Wij ondersteunen u bij het opzetten van een Blockchain strategie en zorgen ervoor dat dit in duidelijk leesbare voorbeelden naar voren komt en wat de impact is op de organisatie. Gaan we deze nieuwe techniek implementeren in het oude bedrijfsmodel of kiest u er voor om ook de organisatie zo te organiseren dat u optimaal rendement uit deze nieuwe technologie kunt halen.

Voorbeelden van de implementatie van Blockchain technologie in organisaties zijn:

Betalen:
Betalen met Bitcoins wordt steeds populairder. Een goede voorbeelden hiervan in Nederland zijn thuisbezorgd.nl en informatique.nl

Documentbeheer:
Binnen een blockchain beheren meerdere partijen een set aan gegevens die aan verandering onderhevig zijn. De tussenkomst van een “trusted third party” die de juistheid van de gegevens vaststelt wordt hierdoor overbodig. Bedenk eens wat de impact hiervan zal zijn op de overheid, accountancy, advocatuur en het notariaat.

 

Wilt u meer weten neem dan contact met ons op: