“Automatiseerder Cap Gemini moet uitkeringsinstantie SVB een vergoeding van ruim 21 miljoen betalen vanwege mislukt ICT-project”.

Helaas staat dit project niet op zichzelf, alleen al bij de overheid is voor honderden miljoenen aan mislukte ICT-projecten uitgegeven. Als een van de belangrijkste oorzaken wordt genoemd het gebrek aan kennis aan de kant van de opdrachtgever waar leveranciers dankbaar gebruik van maken.

Ook binnen het MKB heb ik projecten zien mislukken doordat enerzijds de opdracht niet goed geformuleerd was en anderzijds doordat leveranciers handig gebruik maken van het feit dat een eenmaal opgestart project niet zomaar afgeblazen zal worden. Hierdoor kunnen de kosten voor de opdrachtgever aanzienlijk hoger uitvallen dan aanvankelijk begroot.

Een mooi voorbeeld van een project dat ik heb mogen begeleiden is een selectietraject voor nieuwe bedrijfssoftware bij een MKB bedrijf. Op een orderbedrag van ca. € 15.000,= lagen de initiële offertes van de twee geselecteerde leveranciers in eerste instantie € 10.000,= uit elkaar. Na goed doorvragen en de leveranciers om een definitieve offerte te vragen lagen deze nog slecht € 250 uit elkaar. Bij leverancier 1 was de klant in dit geval op een onvoorziene kostenpost terecht gekomen terwijl hij leverancier 2 teveel had betaald.

Door tijdig de juiste expertise in te zetten kunt u deze zaken voorkomen, deze kosten verdient u uiteindelijk eenvoudig terug. Ofwel door het uitsluiten van onvoorziene kosten of in Euro’s die u anders teveel betaald zou hebben.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *